10 trin til at rumme mørket og fokusere på lyset

Guide: Sådan krydser du krisen!

Udover Corona og de rædsomme konsekvenser denne virus lige nu har på vores sociale, økonomiske, fysiske og psykiske liv – og længe har haft – så går vi også ind i en mørk periode sol- og vejrmæssigt.

Vi er i krise og lige nu bliver der skruet op for blusset. Så inden det bliver godt igen, vil vi opleve, at det bliver hårdere for os at håndtere.

Derfor er det godt at se uvejret i øjnene og tage bestik af situation og så at sige klæde sig på til vejret.

Ved at erkende, at vi er i en ubehagelig situation, kan vi nemlig flytte vores energi fra at bruge krudt på at dét, som vi står i skal slutte eller ændre sig. Jo mere vi har fokus på dét, som vi ikke kan lide eller ønsker ikke skal være der – jo mere vil det fylde. Derfor kan det være en god øvelse at erkende og tillade ubehaget og i stedet træne sig i at fokusere på hvad vi kan gøre PÅ TRODS AF eller SELVOM, at vi er i en nederen periode i tilværelsen lige nu.

Jeg er tilsmilt med et lyst sind og har i mange år trænet mit øje i at søge efter lys i mørket og derfor har jeg til denne lille guide fundet forskelligt, der kan booste både humør og energi i en svær tid. Som terapeut lever jeg af at være vikarierende håb og jeg kan altid finde en sprække, en ressource – noget godt at fokusere på.

Dette kan lette din vej til at krydse krisen:

 • Vandrestøvler (vandtætte)
 • Varm jakke (vind og vandtæt)
 • Citroner (1 daglig)
 • Bananer (1-2 daglig)
 • Facebookprofil
 • Led-lys og lyskæder
 • Dagslyslamper
 • Pyjamas/joggingtøj
 • Neglelak/ansigtsmaske/fugtighedscreme/fodbad etc.
 • Champagne/cava/favorit drik
 • En ballon – farve underordnet

 1. Gå ud. Også selvom vejret er ”dårligt” – hvis du er godt påklædt, vil du efterhånden glemme, at solen ikke skinner. Hvis du ikke er så heldig at have en hund, der skal luftes – kan du lave aftaler med andre – f.eks. via Facebook – om at mødes i weekenderne og gå en tur sammen i skoven etc. Jo mere du kommer ud, jo bedre vil du have det. Naturen gør en masse godt for os… og jo mere dagslys vi får, jo bedre sover vi og jo bedre kan vi håndtere mørket.
 2. Ritualer kan være godt til at styrke sig selv. Begynd dagen med at presse en citron i et glas vand. Det vil giver dig både syre og vitaminer. Og denne handling vil få dig til at føle dig godt tilpas fordi du gør noget godt for dig selv.
 3. Vær altid bevæbnet med bananer. De indeholder en masse godt og mætter og beroliger.
 4. Søg fællesskaber og grupper på Facebook. Lad dig underholde. Se på katte- og hundevideoer. Søg grinet. Se sjove film, stand-up, Den store bagedyst, Vild med dans og andre underholdningsprogrammer.
 5. Køb en masse lys, så du kan have det lyst og hyggeligt, når det er mørkt udenfor. Giv den gas og lad dig ikke begrænse. Gå all in på lys… du kan evt. lade dig inspirere af filmen ”Fars fede juleferie”.
 6. Anskaf dig også dagslyslamper, der kan give dig masser af lys – særlig hvis du har en tendens til vinterdepression. Min computer er omringet af lysende lamper.
 7. Gør den mørke tid til din ven ved at HYGGE. Køb blødt tøj. Lige nu er både pyjamas og joggingtøj moderne udenfor hjemmet… så udvalget i butikkerne er stort.
 8. Lav hjemme-spa. Køb neglelak og pift dig selv op – også selvom du sidder solo derhjemme og ikke skal ud. Giv din krop velvære med bade, cremer, masker m.m. Det er selvomsorg. Og selvom man er alene, kan man jo godt funkle.
 9. Fest: Drik bobler, spis chokolade, pynt med balloner eller andet, som du ville – hvis du skulle holde fest. Selvom du er solo eller ikke skal ud eller ser mange, løfter det humøret at gøre noget festligt for sig selv. Du kan jo evt. tage fotos og dele med os andre. Jeg vil elske at se hvordan du forstår at krydse krisen. Det vil inspirere mig.
 10. Vi er sammen om dette. Og denne periode vil slutte. Coronakrisen varer ikke evigt. Og det bliver forår igen. Erkend at tiden er sej og at det er vigtigt, at vi lige nu vitterlig passer på os selv og hinanden. Giv ikke op. Søg lyset. Kom ud. Vær aktiv. Tillad at du synes, det er hårdt. Det er faktisk sejt at erkende, at man føler sig mast… så kan man nemlig puste sig op igen. HUSK: Du er ikke alene! Vi er mange herude…


Lizl Rand, psykoterapeut

Du er altid velkommen til at skrive til mig, hvis du har brug for en session og værktøjer til at bevare håbet eller tricks til at flytte fokus og bekymre dig mindre etc. Det er altid noget at gøre!

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.