Angst behandling – kom stærk ud af din angst

Der er mange muligheder, når man søger efter angst behandling. I min bog Kom stærk ud af din angst, beskriver jeg, hvordan jeg selv har været søgende og faktisk gik med angst i mange år uden at erkende det. Men da jeg så kom i gang med gruppe-, adfærds- og kognitivterapi, så rykkede mit liv sig positivet.

Det kan være svært at gennemskue hvem og hvad, man skal vælge og mange lover quick fixes – altså hurtige løsninger. Helt overordnet vil jeg sige, at det handler om at finde en terapeut, som man føler en god kemi med og en metode, som man føler tillid til.

Og ja, man må godt skifte terapeut, hvis man ikke føler at kemien og tilliden er der.

Tålmodighed er en dyd i angst behandling

Når man går i gang med behandling viser min erfaring, at det også er vigtigt at være tålmodig. For selvom man ret hurtigt kan opleve positive ændringer, så handler det om i det lange løb at holde fast og bevare håbet, når man en gang imellem oplever, at der kommer bump på vejen. For det vil der komme. Sådan er livet – og uanset om man har angst eller ej, så har man også dårlige dage eller stressede perioder, hvor alt kan drille.

Angstbehandlingen kan foregå på flere måder. Jeg benytter mig af følende metoder, når jeg arbejder med angst behandling:

  • Kognitivadfærdsterapi. Denne angst behandling har du sikker hørt om. Sammen med dig, der har angst, kigger vi på mønstre i dine tanker og måde at tænke på, som giver dig angst. Når mønstrene er blevet tydelige, kan du arbejde på at ændre dem og erstatte de destruktive tanker med positive og understøttende
    Angst behandling er ret effektivt med kognitvi adfærdsterapi, hvor man ser på mønstre i tækningen.
  • Adfærdsterapi. Her arbejder vi på hvordan du kan blive eksponeret – stille og roligt – for de situationer, som du er angst for. Med ganske små skridt aftaler vi hvordan du skal udsættes for de steder, personer og begivenheder, der udløser din angst. Her vil du hurtig erfare, at angsten kan reduceres, minimeres og helt forsvinde uden at du behøver at undgå eller flygte fra de situationer, som har udløst angst. Med denne træning vil du finde ud af, at det som du frygter ikke er farligt… og at du sagtens kan håndtere situationerne – hvis du skulle opleve uro.
  • Angstgruppe. Da jeg selv boksede med angst og skulle finde en angst behandling kom jeg heldigvis i gruppeterapi. Det var forløsende for mig at møde andre i samme situation og finde ud af, at jeg ikke er alene. Derfor arrangerer jeg angstgrupper og har fået fantastisk respons fra kursisterne, der alle har oplevet forbedringer.

Du kan læse mere om angstgrupper her.

  • Vejrtrækning – Aerofit. Vi kommer i angst behandling ikke uden om at træne din vejrtrækning. Jeg har meget gode erfaringer med at bruge Aerofit – en inhalator, som hjælper dig med at træne dit åndedræt. Bruges både ved uro og forebyggende, da ophobning af stresshormoner som adrenalin og kortisol nedbringes med åndedrætsøvelser og ekstra effektivt ved brug af Aerofit. Der er ingen bivirkninger. Tværtimod. Det at du trækker vejret bedre, vil blot fylde dig med mere liv og berolige dit sind. Læs mere om Aerofit her.
  • Søvn. At sove godt og nok er fundamentet for vores trivsel og restitution. Derfor vil min angst behandling også fokusere på din søvn og hvordan vi sikrer, at du får sovet godt og nok.
  • Natur. At gå en tur i naturen kan være direkte helbredende. Forskning viser, at vores puls og blodtryk falder, når vi er i naturen og i skoven fremmer jordbundsbakterierne vores serotonin produktion i hjernen. Rent kemisk bliver vi løftet i humør. Derfor kommer min angst behandling også til at handle om hvordan du får mere tid i naturen, som vil berolige dit nervesystem – og derfor vil jeg også invitere til walk-and-talk i skov eller ved strand.
  • Kosttilskud. Forskning viser, at det kan hjælpe at spise omega 3-olie, magnesium depot, B2-, B12- og D-vitamin. Det fortæller jeg om samt muligheden for at blive testet for omega 3 mangel.

Angst behandling med psykoterapeut Lizl Rand, der har skrevet Kom stærk ud af din angst

Læs mere om terapi og coaching her

0 replies on “Angst behandling – kom stærk ud af din angst”