Den glade lille pige

Her står den voksne udgave af mig foran billeder fra min barndom. En fotograf skød dette foto på Feminas messe i Fredericia, hvor jeg holdt foredrag om min bog og taler om at være den glade lille pige, der bare ønsker, at alle har det godt og som tror, at hvis bare jeg gør en masse for andre, så bliver alle glade. Jeg var så ivrig efter at være den søde, sjove, støttende, talende, tiende, optrædende, usynlige pige – alt efter omgivelsernes behov – at jeg glemte mig selv.

Lizl Rand, psykoterapeut, Kom stærk ud af din angst
Lizl taler om bogen Kom stærk ud af din angst på Feminas messe i Fredericia.

Hver gang jeg taler om dette ser jeg mange tilhøre nikke – nogle græder. Jeg fornemmer, at mange er vokset op som ”antenne-børn”. Børn, der har trænet deres antenner og lynhurtigt kan vurdere, hvad der er behov for hos andre. De bliver gode til at læse omgivelserne – men glemmer sig selv. Først når de har glemt sig selv så meget, at de får stress, angst, depression eller snubler fordi rygsækken er blevet for tung – stopper de op og ser på hvordan, de har behandlet sig selv. Først da begynder de at lytte til sig selv. Det fantastiske i at opleve voldsom ubalance og kriser er, at man tvinges til at arbejde med at mærke egne behov… Og opbygge kærlighed til sig selv <3

Lizl Rand, psykoterapeut, Kom stærk ud af din angst
Lizl holder foredrag Kom stærk ud af din angst på Feminas messe i Fredericia.

 

Kort uddrag fra bogen “Kom stærk ud af din angst”:

“Allerede som lille lærer jeg, at det er vigtigt at kunne noget, at udrette noget. Det er ikke nok bare at være. Man skal være dygtig, og man skal præstere. Derfor føler jeg ikke, at jeg er god nok, bare fordi jeg er mig. Jeg er kun værd at elske, når jeg gør noget for det. Jeg skal levere noget, som jeg kan få ros og anderkendelse for.

Så allerede fra jeg er ung pige begynder jeg at præstere for at få kærlighed. Jeg rydder op i hjemmet, når mine forældre er på job. Støvsuger og vasker gulv for at give dem en glædelig overraskelse, når de kommer trætte hjem. Jeg passer min lillebror og underholder med klaverspil, når der er gæster, eller synger og danser for at få applaus.

Jeg er et nemt barn, der næsten ikke laver ballade. Jeg er sød, pæn og dygtigt. Og jeg får hurtigt trænet mine antenner, så jeg altid kan vurdere, hvad der er behov for. Om det er nu, jeg skal være sjov, stille, smilende eller usynlig. Jeg vil være verdens bedste datter, som alle bare vil synes om. Derfor siger jeg ikke så meget imod, og ubevidst tilsidesætter jeg mine egne ønsker, for at behage omgivelserne ved, at de får tingene, som de helst vil ha’ det. Jeg tænker, at bare de andre er glade, så er jeg også glad. Jeg udvikler en evne til ikke at mærke mine egne behov, men i stedet at gøre andres behov til mine. Og så udnytter jeg min medfødte optimisme og humor. Jeg ser lyst på livet og laver sjov. Og det andre godt li.

Dette mønster fortsætter jeg med op gennem min opvækst. I skolen er jeg godt nok meget snakkende og underholdende – men altid god til at spille spillet og charmere. Så selvom jeg ikke går gennem min skolegang med de højeste karakterer i bogen, så klarer jeg mig fint – og får altid ros for min måde at være på. Jeg knokler på og slider. Jeg er ikke bange for at tage fat, og jeg sætter altid overliggeren højt. Jeg kan se for mig, hvad der skal til, for at noget bliver rigtig godt. Og det går jeg så efter. ”

Lizl Rand, psykoterapeut, Kom stærk ud af din angst
Kom stærk ud af din angst

Kom stærk ud af din angst

Bogen kan købes hos alle landets boghandlere og kan lånes på biblioteket. Kan blandt andet købes her

Bogen kan også købes som lydbog

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *