Er Pippi endt som alenemor?

Pippi har ingen skolegang, kun to venner, voksne der ikke rigtigt er der for hende, en død mor. Og hvad når tasken med guldmønter er tom, og hvorfor skal hun stå udenfor samfundet for at være sig selv?

Anarkistisk, anderledes og blottet for autoritetstro.

Sådan var Pippi Langstrømpe for mig som barn – og derfor har hun altid været min helt. En status, der nu er suppleret med Lisbeth Salander, der som en feminin actionman ikke lader sig stoppe af modgang. Hverken Pippi eller Salander er blege for at begå civil ulydighed og selvtægt for at hævne dem, der ikke opfører sig ordentligt.

Som ansvarlig og pæn borger, der ikke går overfor rødt, som bruger tandtråd hver aften, betaler sin skat og som først bagefter ved, hvad jeg skulle have sagt, når jeg bliver uenig med andre – så er det temmelig forløsende at have Pippi og Salander til at gøre alt det grove. Til at sige fra og slå til.

Derfor har jeg også jublet over de tre Stieg Larssons filmatiseringer med den dystre Lisbeth Salander. Selvom hendes skæbne er grum – udviser hun en styrke, som var hun en punk’et udgave af Pippi.

Men jeg har nu fået noget at tænke over. En af mine facebook-venner har nemlig en datter, der har et problem med Pippi: Hvad skal der blive af hende?

Ingen skolegang, kun to venner, voksne der ikke rigtigt er der for hende, en død mor, hvad når tasken med guldmønter er tom, og hvorfor skal hun stå udenfor samfundet for at være sig selv?

Ganske begavede betragtninger. Og meget relevant. For med den dysfunktionelle familie, som Pippi jo alt andet lige er en del af, så burde hun statistisk set ende som udstødt, langtidsledig alenemor uden uddannelse.

For i virkeligheden har Pippi ingen fremtid i vores vestlige retssamfund. For uden de mange mønter ville hun ikke kunne købe sig tid, magt eller frihed.

Tankevækkende, at disse kvindelige idoler – Pippi og Salander – er to, der står uden for samfundet, og som ikke har en chance for at klare et liv uden deres hemmelige pengetank og uden at begå lovbrud.

Pippi og Salander overlever ikke mange dage i vores 9-til-4-villa-volvo-vovse-samfund. Måske vi har brug for nye heltinder?

PS: Smiler glad… spurgte lige min 15-årige datter om en heltinde – og hun svarede: Coco Chanel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *