Angst? Læs her hvad du kan gøre…

Har du et godt råd mod angst? Har jeg angst? Hjælp… hvad skal jeg gøre… hvad skal min veninde, datter, søn, kæreste gøre?

I Berlingske. Fra indlægget 'Har jeg angst'
Interview i Berlingske om min egen kamp

Jeg får rigtig mange mails og beskeder fra desperate, der lægger arm med denne hæslige invaliderende angst – eller fra pårørende, der magtesløs står på sidelinjen og ser på, at deres kære opfører sig fuldkommen irrationelt og er angst for tilsyneladende helt ufarlige ting.

Heldigvis kan jeg altid berolige. For angst er ikke farligt. Det føles bare så fuldkommen rædselsfuldt. Og så kan angst trænes væk. Man kan ikke dø af angst og angst sidder i tankerne.

Da jeg jo rigtig gerne vil hjælpe alle – men desværre ikke har tid/mulighed for at besvare alle henvendelser, har jeg nu lavet denne nødhjælpsliste:

 

    1. Angst er ikke farligt. Angst går over. Angst kan trænes væk. Andre har haft angst før dig – og de har klaret det. Det er jeg f.eks. bevis på.
    2. Du er ikke alene. Du er ikke ved at blive skør og du er ikke ved at dø. Du har angst og det går over.
    3. Angst er ikke noget du er – angst er noget du har… Du er så meget andet end angst
    4. Hvis du ikke allerede har – så læs min bog:
Psykoterapeut Lizl Rand, bog 'Kom stærk ud af din angst'
Læs mere om bogen her.

KOM STÆRK DU AF DIN ANGST – en personlig beretning om at ligne en succes udenpå og være bange indeni. Jeg har fået rigtig mange henvendelser fra læsere, som skriver, at bogen nærmest har reddet deres liv, at det hjalp at have bogen med i tasken, så man ikke var alene, at bogen kan give indsigt/forståelse for angst og at det var godt at læse om en, der havde kæmpet sig fri af angstens begrænsende favntag.

Bogen kan lånes på biblioteket eller købes/bestilles hjem via din boghandler eller købes via alle online boghandlere – f.eks. her: http://www.arnoldbusck.dk/boeger/medicin-sundhed-sygdom/din-angst-kan-goere-dig-staerk

6. Det er muligt at booke en eller flere samtaler og forløb med mig.Vi kan mødes fysisk – hvor vi f.eks. går en tur i skoven. Jeg har erfaring med, at det kan virke ekstra beroligende at gå en tur i det grønne og ryste uroen af sig. Jeg har også gode erfaringer med telefonssamtaler eller at vi ses og taler sammen via Skype. Det vigtigste er hvad du har tid/lyst til. Jeg har også været sparringspartner for flere og f.eks. ydet akut sms-telefon-hjælp. Jeg har også samtaler med pårørende – ofte kan det være rigtig godt at både den ramte og pårørende kommer med til et fælles session og lærer hvordan de sammen håndterer krisen/sygdommen. Du kan læse mere om terapi/rådgivning her.

7. Som rådgiver og instruktør i psykisk førstehjælp hos Psykiatrifonden har jeg efterhånden henvist rigtig mange til de gratis øvelser på hjemmesiden. Her kan du få flere svar på spørgsmålet ‘Har jeg angst?’ og læse mere om angst – og blive guidet til hvordan du trækker vejret, beroliger dig selv, får styr på tankemylderet etc. Det kan jeg selvfølgelig også hjælpe dig med… men hvis du her-og-nu har brug for hjælp – så tøv ikke. Det er en super god hjemmeside – også hvad angår andre psykiske sygdomme. www.psykiatrifonden.dk. Du kan også læse mere om hvad angst er og hvilke symptomer, der er på angst og hvordan man behandler angst her på min side.

8. Jeg arrangerer angstgrupper, hvor du kan lære om angst og sammen med andre i samme situation dele erfaringer og blive inspireret og støttet til at træne. Læs mere om grupperne i Valby, hvor deltagerne har opnået virkelig gode resultater.  

9. Tag med til foredrag og lær alt om angst. Næste foredrag koster næsten gratis og er den 2. marts kl. 17-19 i Valby. Læs om foredraget, der både henvender sig til ramte af angst og til pårørende.

10. Jeg er begyndt at træne folk, der bokser med stress og angst med ALizl Rand Aerofit mod stress og angsterofit – en inhalator, som hjælper dig med at træne dit åndedræt. Bruges både ved uro og forebyggende, da ophobning af stresshormoner som adrenalin og kortisol nedbringes med åndedrætsøvelser og ekstra effektivt ved brug af Aerofit. Der er ingen bivirkninger. Tværtimod. Det at du trækker vejret bedre, vil blot fylde dig med mere liv og berolige dit sind. Du kan se mere om Aerofit her. Skriv til mig, hvis du vil lære at bruge Aerofit. Den er super effektiv.

Lizl Rand. Fra artiklen, Har jeg angst?
Lizl Rand, psykoterapeut og journalist. Rådgiver i Psykiatrifonden og instruktør i psykisk førstehjælp. Har bl.a. skrevet bogen ‘Kom stærk ud af din angst’.

Artikel: Har jeg angst? 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.