Hjælp til at komme op af hullet

Lizl Rand, psykoterapeut MPF

Jeg ved hvordan det er at være nede i hullet. Jeg har mange gange besøgt det mørke ubehagelige sted, hvor eneste selskab er angst og smerte, der med insisterende tilstedevær tager det meste fokus. Jeg ved hvordan det er at være kastebold mellem fysisk og psykisk ubehag. Jeg har lært mig tricks til at udholde opholdet i det dunkle urolige univers. Jeg finder hele tiden på metoder til at komme igennem og fungere… jeg er blevet mester i at holde røven i vandskorpen og slingre hjem uden de helt store ture i grøften.
Jeg holder fast i håbet. Jeg ved, at det går over. Jeg ved, at det ikke varer ved. Jeg ved, at det er en periode. Jeg ved, at der sker ændringer. Intet varer ved – heller ikke ubehag. Alt er altid en foranderlig størrelse – og med det syn bliver det nemmere at håndtere tanker og fokus.

Da jeg begyndte at praktisere som psykoterapeut for år tilbage var jeg i begyndelsen meget tilbageholdende med at dele mine egne oplevelser med angst og uro. Men jeg fandt hurtigt ud af, at det faktisk var givende og forløsende for mine klienter og kursister, at jeg også bidrog med mine personlige erfaringer og ikke blot holdt mig til den teoretiske og faglige del. Jeg frygtede at virke uprofessionel ved at inddrage mig selv – men den feedback jeg til stadighed får er, at det er forløsende at tale med én, der selv har været nede og suge grundvand og som på egen krop har oplevet kontroltabet og angsten for ikke at få det godt igen.

På den måde har jeg også kunne vende al det ubehag, jeg har oplevet – og som jeg af og til oplever – som research udi krisehåndtering af mørke huller. Jeg ved godt hvordan der er dernede i mørket hvor uroen sitrer og angsten lurer… og jeg ved også hvordan man både udholder opholdet og kommer op igen. ❤️ 

Jeg afholder næste angstgruppe i februar – du kan læse mere her.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.