Hvad er angst?

Når jeg møder klienter eller publikum til foredrag, er første spørgsmål altid: Hvad er angst? Og ja; hvad er angst egentlig. Lige så let det er at stille spørgsmålet – lige så svært er det at svare i en sætning – for angst er ikke bare angst. Derfor følger her lidt flere ord på hvad angst er. Ligesom angsten har mange udtryk, har den også mange måder at blive forklaret på og kan være en følelse, som vi alle kender: Vi kan være anspændte, nervøse, bange og bekymrede.

Hvad er angst? Psykoterapeut Lizl Rand kommer i denne artikel med en definition

Når angst bliver til sygdom

Angst bliver til en sygdom, når angsten påvirker vores hverdag og forhindrer os i at leve det liv, som vi ønsker. Når vi pludselig begynder at ændre adfærd for at undgå at føle eller opleve angst.

Det største negative påvirkning angsten kan tildele os – er angsten for angsten. Når vi begynder at blive så bange for at opleve angst, at vi lader vores liv begrænse. Når vi undgår at gøre alt det, som vi ville gøre, hvis vi ikke var angste. Undersøgelser viser, at cirka 20 procent – hver femte af os – i løbet af livet vil opleve angst, der negativt påvirker vores udfoldelsesmuligheder.

Er angst det samme som frygt?

Der er en glidende overgang mellem frygt og angst. Frygten er som regel rettet mod konkrete ting, personer eller begivenheder. En følelse, man får, når man kender grunden til den og vurderer, at der reelt kan ske noget farligt. Men hvad er angst – når det ikke er frygt?

Angsten er mere universel og eksistentiel, og dens årsag som regel mere diffus. Angst er en ubehagelig følelse af, at der er fare på færde, uden at der er behøver at være det – og ofte uden at man ved, hvorfor man er angst. Man har derfor svært ved at finde årsagen til angst. Usikkerheden hersker, og denne usikkerhed forstærker følelsen af angst.

Angsten kan også være et signal om, at noget ikke fungerer optimalt i ens liv. At det er nødvendigt at forandre for at få det bedre. Angsten kan være så overvældende, at den i begyndelsen skygger for hvad den måske bunder i. For eksempel stress, lavt selvværd, livssyn, arvelighed, frygt for ikke at blive elske, præstationsangst m.m.

Det er tanker, der giver angst

Nogle kalder angst for en sygdom i tankerne. At det er vores negative forestillingsevne, der giver os angst. Hvis man ikke forholdt til sig til sine tanker eller fortolkede på kropslige fornemmelser, så ville vi ikke opleve angst. Angst er derfor også udtryk for stor sanselighed og fantasi. Og derfor er angst også tillært!

Det vil sige, at angst er noget, som vi har lært os og som vi så er blevet rigtig gode til at opleve og tænke os til. Derfor handler meget af angstbehandlingen om at afmontere forestillingerne om angst og sætte nye tanker og fantasier i gang i stedet for.

Lige så hæslig og rædselsfuldt det er at have angst – lige så ufarlig er angst. Angst er ikke farligt. Og angst kan heldigvis trænes væk. Det et muligt at komme stærk ud af sin angst.

Læs om angstbehandling og hvordan du kan komme stærk ud af din angst.

Hvad er angst så,

…når vi taler om diagnoser? Angst kan som nævnt vise sig på mange forskellige måder og opdeles i blandt andet: Generaliseret angst, panikanfald, socialangst, fobier, OCD, agorafobi, PTSD m.fl. Jeg er netop igang med at beskrive disse, så der kommer en side mere mere info senere.

Frygten for en fare er titusinder gange mere skrækindjagende en selve faren, når man står over for den. Vi føler angstens byrde meget tungere end selve ulykken, når den endelig kommer over os.  Daniel Defoe

Læs mere om min terapi og coaching.

Læs mere om min bog, der hedder ‘Kom stærk ud af din angst’.

Kontakt mig

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.