Hvis dit liv var en film, gad du så se den?

Forleden var jeg ramt af følelsen af, at hvis mit liv var en serie på Netflix, så ville jeg anmelde de aktuelle afsnit, som nogle med tomgang og gentagelse og så ville jeg hoppe over og se en ny serie. Tanken slog mig, da jeg sad ved søen og gav mig tid til at tænke over, at det kunne være sjovt, om man kunne redigere lidt i livets råbånd og spole hist og her og køre andet i slowmotion.

Og det kan man jo. For at træde i karakter som menneske, siger Søren Kierkegaard, skal vi være redaktør i eget liv. Det sker i livs-historien, hvor vi ikke blot redigerer og komponerer vores liv, men hvor vi også lægger tydning og tolkning til. I den historie, vi laver om os selv, skærer vi det, der ikke giver mening, bort.

Selv har jeg brugt det i forhold til at leve med angst. Jeg nægtede, at det skulle blive min identitet at være angst. Selvom jeg langt om længe forligede mig med diagnosen “angst” og fandt trøst og ro i at lide af noget, der var almindeligt og som der fandtes behandling for.

Men jeg ville ikke være “hende med angsten” – selvom jeg erkendte og stod ved, at jeg havde angst. Men jeg ville ikke fastholde mig selv i den identitet. For selvom jeg havde angst – så var jeg jo også så meget andet. Og alt det andet – det var dét, jeg fokuserede på.

Og det er også derfor, jeg skrev en bog og holder foredrag og hjælper andre som psykoterapeut – for jeg vil vise, at man også er andet end en diagnose og/eller en fortid og at den aldrig må blive det stempel, man pådutter sig selv og går ud i verden med. For så fastholder man sig selv i en situation, hvor det bliver svært at opleve positive ændringer.

I dag fortæller jeg mig selv, at jeg er “stærk fordi jeg kender til angst”. Jeg er detektiv i mit liv – nysgerrig og åben for spor i alle retninger – som jeg tolker som styrke og indsigt.

Hvad med dig? Er du redaktør i dit liv?

Lizl Rand, psykoerapeut

Er du bekymret. Kører tankerne rundt. Er du bange, ked af det, presset, stresset eller mistrives på anden vis? – så kan jeg hjælpe dig. Jeg har mange års erfaring som registret psykoterapeut og har efterhånden haft flere tusinde samtaler, hvor jeg har støttet mænd og kvinder med angst, stress, depression, sorg, livskrise.

Jeg kender selv til både stress og angst, så udover professionel og teoretisk viden, har jeg også personlig erfaring. Jeg ved, hvad der virker og er hele tiden på research udi at finde de mest virksomme evidensbaserede værktøjer.

Jeg har skrevet to bøger: ”Kom stærk ud af din angst” og ”Tæt på krise og sygdom – om at være pårørende”. Jeg har i mere end fem år været telefonrådgiver i Psykiatrifonden, er uddannet instruktør i psykisk førstehjælp og underviser fast sygemeldte med stress i hvordan man kan genfinde balancen og harmoni.

Jeg har meget god erfaring med samtaler via telefon (og Skype) og mail/chat og walk-and-talk i skoven.

Send en sms på 22 61 92 80 eller skriv til lizl.rand@gmail.com eller her. 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.