I Go’morgen Danmark

Mandag morgen stod jeg op allerede kl. 4.30 for både at nå at lufte Sally, spise morgenmad, køre fra Birkerød og for at have tid til at ansigtet kunne rettet sig ud, så jeg ikke have pudeaftryk i ansigtet, når jeg mødte inde på Hovedbanegården hos TV2 kl. 06.40.

Det var en rigtig god oplevelse at blive interviewet af Ibi Støvring og bagefter strømmede det ind med kommenaterer og søde beskeder. Jeg er så overvældet og glad for al den positive feedback jeg oplever ved at have vovet at stå ærligt frem og fortælle alt om angsten før, under og efter.

Indslaget kan ses her:

http://go-dyn.tv2.dk/articledag/id-55887194:angsten-ramte-mig-ud-af-det-bl%C3%A5.html?forside

250.000 mennesker lever med angst, og for de ramte kan selv en tur i supermarkedet eller med bussen virke overvældende.

Til trods for at så mange mennesker lider af og lever med angst, er det stadig en tabubelagt sygdom. Lizl Rand er en af de mennesker, der har været ramt af angst. I dag er hun gennem sin angst, men for at hjælpe andre med at tackle den skjulte sygdom har hun skrevet bogen “Kom stærk ud af din angst”.

Bogen handler om Lizls egne erfaringer med sygdommen. Hendes liv har ikke været anderledes end så mange andres. Hun har haft fuld knald på, og hun har villet det hele: Karriere, familie, fritid og selvudvikling. Og som så mange andre mennesker, følte Lizl kun, at hun havde værdi, når hun præsterede noget:

“Jeg følte kun at jeg var noget værd, hvis jeg ydede noget. Jeg skulle hele tiden præstere, for at det var godt nok,” fortæller hun.

Angsten rammer ud af det blå

Angsten kommer pludseligt og voldsomt en aften, hvor Lizl sidder alene i sin stue. Hun får ud af det blå følelsen af, at væggene og loftet er ved at falde sammen om hende:

“Jeg kan ikke få luft, og jeg føler, at jeg er ved at dø. Enten det, eller også er jeg blevet skør. Det er helt og aldeles rædselsfuldt.”

I tiden efter bliver Lizl ramt af det, der hedder forventningsangst, hvor hun bliver bange for angsten. Og angsten kommer alle vegne: I toget, i bussen og i mødelokaler:

“Jeg vil ikke stoppe op, for jeg vil bare være normal, og jeg vil gerne bare gøre det, jeg vil – jeg har jo travlt. Selv om jeg har angst, så er jeg stadig så meget andet også, og derfor kører jeg på,” fortæller Lizl Rand.

Angsten for at forsvinde

Lizl holder sin angst skjult i rigtig mange år:

“Jeg fortæller det ikke til nogen, kun min daværende mand og min mor. Jeg følte, at det var vigtigt, at jeg holdt på formerne. Ikke fordi, jeg ikke vil være autentisk over for mine omgivelser, men fordi jeg følte, at hvis jeg helt åbnede op, så ville jeg forsvinde.”

“Jeg levede med det en del år, hvor jeg bare troede jeg var mærkelig. Indtil jeg en dag læser en artikel om en kvinde, der lider af angst. Det blev forløsningen for mig. Det, der er så vigtigt med angst, er at finde ud af, at man ikke er alene. Der er en mulighed for at komme ud af det,” fortæller Lizl Rand.

Du kan høre Lizl fortælle om sin angst og sin nye bog i videoen øverst på siden.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *