Kursus psykisk førstehjælp

Lær psykisk første­hjælp

Hvad gør man, når en kollega, en medarbejder, en ven, et familiemedlem eller naboen rammes af stress, angst, depression, drikker for meget eller oplever en krise? Ofte for lidt. Et kursus i psykisk førstehjælp øger din viden og giver dig mod til at handle.

Lær psykisk førstehjælp og kend til signaler på og baggrunden for stress og psykisk sygdom samt hvad du som kollega/pårørende/medmenneske kan gøre.

Det kræver ikke specielle forudsætninger for at deltage. Tværtimod har alle, der arbejder med mennesker stor glæde af den viden, øvelser og film som præsenteres. Underviser Lizl Rand er foruden certificeret instruktør også psykoterapeut og forfatter. Kurset er meget populært og får fantastiske evalueringer.

Evaluering fra Psykiatrifondens 2-dages kursus i psykisk førstehjælp
Evaluering fra kursus i psykisk førstehjælp

Kommende åbne hold i København:

 

Kursussted: Per Hillo Galleri, Valby Spinderiet, Spinderigade 4, 2500 Valby. Lige ved Valby Station – der er masser af mulighed for parkering, hvor de første to timer er gratis. Smukt og magisk lokale med højt til loftet og inspirerende og livsglade malerier. (Ligger overfor Baresso kaffebar og ved siden af Stof 2000.) Pris inkl. fuld forplejning og materialer kr. 3.990 ekskl. moms. Skriv til lizl.rand@gmail.com

 

Jeg tager også ud på arbejdspladser, foreninger etc. og kan afholde kurset hos dig/jer. Skriv til mig på lizl.rand@gmail.com.

Slide15

Behov for kursus:

I Danmark får hver 3. af os på et tidspunkt en psykisk sygdom, og næsten 700.000 danskere har psykiske problemer, hvoraf stress, angst og depression udgør den største kilde til alt fra dårlig trivsel til svær sygdom. Psykiske problemer er derfor udbredte i alle aldersgrupper og samfundslag. Stort set alle arbejdspladser i Danmark har medarbejdere, der er sygemeldt i kortere eller længere tid på grund af stress. Hver anden familie kommer på et tidspunkt i berøring med behandlingssystemet, og psykisk sygdom er nu en folkesygdom, der rammer flere danskere end kræft og hjerte-kar-sygdomme.

Formål med kurset:

Et kursus i psykisk førstehjælp vil øge din viden om psykiske sygdomme, stress og kriser og give dig mod til at handle, når du står over for et menneske med stress/psykisk sygdom. Det er helt centralt, at vi alle reagerer, hvis vi møder en medborger, pårørende, klient, medarbejder eller kollega, der har brug for psykisk førstehjælp. Målet med psykisk førstehjælp er, at flere mennesker med psykiske problemer bliver hjulpet tidligere og bliver mødt med en større forståelse.

Alle kan deltage på kurset:

Psykisk førstehjælp kan læres af alle – uden forudsætning. Men kurset er særlig relevant for pårørende og for personer, der i deres daglige arbejde kan møde mennesker med psykisk sygdom. Det kan være som leder, sygeplejerske, politi, pædagog, receptionist, ansat i HR-afdeling, tillidsfolk, sikkerhedsrepræsentant, socialrådgiver, underviser, butiksansat, terapeut, coach etc. Kurset retter sig ikke mod fagpersoner, der arbejder med mennesker med psykisk sygdom.

I undervisningen tages der i høj grad udgangspunkt i konkrete situationer fra dagligdagen. Undervisningen er derfor baseret på en blanding af videoer, beskrevne cases samt egne erfaringer.

Kurset giver dig følgende kompetencer:

  • Gør dig i stand til at genkende symptomer og tegn på stress, angst, depression, misbrug tidligere
  • Giver dig viden om, hvordan mennesker med stress og psykisk sygdom helst vil mødes
  • Styrker din selvsikkerhed i forhold til at hjælpe mennesker med psykiske vanskeligheder fremfor at tage afstand

Dét får du:

  • En øget viden om stress, angst, depression, misbrug
  • Undervisning med film, test og øvelser
  • Bedre færdigheder og større mod til at støtte mennesker i krise
  • Øget handlekraft ved akutte psykiske kriser
  • Bogen Tæt på krise og sygdom – kunsten at gøre en forskel og passe på sig selv af Lizl Rand
  • Certifikat – forudsat aktiv deltagelse i samtlige timer

Indhold i kurset:

Du undervises i følgende: Stress, depression, angst, psykoser og misbrug. Samt krisesituationer og krisereaktioner, selvmordstanker og selvmordsadfærd, selvskadende adfærd, panikanfald (angst), reaktioner ved traumer, aggressiv adfærd m.m..

Praktisk erfaring:

Instruktør, Lizl Rand fortæller: Jeg har i mine 12 år som leder flere gange oplevet at måtte yde psykisk førstehjælp. En af de mest dramatiske oplevelser var, da en medarbejder fik et telefonopkald om, at hendes kæreste var fundet død. Hun tog telefonen midt i et kontorlokale med mange kollegaer. I et skrig faldt hun om på gulvet – inden hun sammen med en kollega løb afsted. Imens sad resten af personalet lammet – senere brød de på skift sammen. Mange fik kontakt med deres egen angst – samtidig med, at flere følte skyld og skam over ikke at have reageret og hjulpet kvinden, der fik opkaldet.

Jeg har også måtte håndtere personale, kollegaer og pårørende med angst, depression, stress og misbrug udi både hash og alkohol. Ligesom jeg i min nærmeste omgangskreds har været der for folk, der pludselig mister eller som selv er pårørende til psykisk syge. Og så har jeg selv prøvet at få panikangstanfald og tro, at jeg skulle dø.

Min karriere i mediebranchen og min opgangskreds er ikke speciel udfordret/belastet i forhold til gennemsnittet. Mine eksempler viser med al tydelighed, at risikoen for at opleve en situation, der kræver psykisk førstehjælp – er langt større end ved fysisk førstehjælp. Det har været en stor hjælp for mig at have fået en masse viden og råd til hvad jeg kan gøre – og hvordan. Men det som har hjulpet mig mest i forhold til at reagerer, har været at tænke på, at jeg blot udviser AKUT MEDMENNESKLIGHED. Det er nemlig hvad psykisk førstehjælp handler om. At udvise medmenneskelighed akut. At gøre noget.

Det handler om at være der og tage kontakt og vurdere risiko for skade. Herefter skal du med respekt lytte, yde omsorg og informere om hjælp, samt dele din viden om professionel hjælp og andre muligheder for støtte. Hvordan du yder psykisk førstehjælp afhænger altid af selve situationen. Alle kan være psykisk førstehjælpere. Det handler ikke om at være terapeut eller ekspert udi psykiatrien. For du skal ikke behandle eller yde terapi – du skal hjælpe og støtte. Det handler om at turde gøre en forskel.

.

_66P9440Underviser LIZL RAND:

Forfatter og foredragsholder. Uddannet psykoterapeut og journalist. Har lang og bred erfaring i mediebranchen – bl.a. som chefredaktør for fem magasiner. Har skrevet bestselleren Kom stærk ud af din angst og er aktuel med pårørendebogen Tæt på krise og sygdom – kunsten at gøre en forskel og passe på sig selv – , er frivillig rådgiver i Psykiatrifonden og certificeret instruktør i psykisk førstehjælp. Blog: lizl.dk

Det praktiske:

Kursussted: Per Hillo Galleri, Valby Spinderiet, Spinderigade 4, 2500 Valby. Lige ved Valby Station – der er masser af mulighed for parkering, hvor de første to timer er gratis. Smukt og magisk lokale med højt til loftet og inspirerende og livsglade malerier. (Ligger overfor Baresso kaffebar og ved siden af Stof 2000.) Pris inkl. fuld forplejning og materialer kr. 3.990 ekskl. moms. Skriv til lizl.rand@gmail.com

 

 

Jeg tager også ud på arbejdspladser, foreninger etc. og kan afholde kurset hos dig/jer. Skriv til mig på lizl.rand@gmail.com.

Fra Psykiatrifondens evaluering

Det siger kursisterne fra sidste hold:

”Kære Lizl. Jeg har netop udfyldt evalueringsskemaet, hvor jeg har givet dig topkarakter. Du er top engageret, super struktureret, og du formidler din viden om psykisk førstehjælp på allerbedste måde.  Du er levende og underholdende i din måde at gribe det egentlig tørre stof an på.  Det var mange slides vi skulle igennem, men på intet tidspunkt bliver man ukoncentreret.  Du forstår at holde en fast og samtidig gøre det legende let. Jeg har fået rigtig meget ud af de to dage, og jeg føler mig virkelig klædt på til at hjælpe, næste gang jeg møder psykisk syge. Jeg vil på alle måder anbefale dig, som formidler af kurset Psykisk førstehjælp. ” Leise Hestbæk, Executive Nu Skin Enterprises

”Tak. Jeg er godt nok yderst tilfreds med indhold og oplevelse af kurset. Selvom jeg ikke er spejlblank på området, så fik jeg samlet en del guldkorn, og fik genopfrisket meget andet. Du er en knald dygtig underviser, der formår at gøre stoffet spændene og enkelt at forstå, og du formår at inddrage alle kursisterne i kurset. ” Bettina Zarp, Socialpædagogisk konsulent

Fra Psykiatrifondens evaluering

”Tak for et par meget givende og lærerige dage. Jeg er blevet klogere og forstår bedre hvordan mennesker, der har psykiske sygdomme, har det. Jeg føler mig bedre klædt på til at hjælpe mennesker i min familie og i mit netværk, som har de udfordringer. Sammenligningen mellem fysiske sygdomme og psykiske sygdomme var værdifuld viden. Med det i baghovedet kan jeg bedre sætte mig ind i, hvordan et menneske med f.eks. svær depression har det. Jeg er ikke den, der går udenom, når jeg oplever mennesket i mit netværk har det skidt, men jeg har følt, at jeg manglede viden og redskaber til at kunne give den rigtige hjælp. Når jeg fremover møder mennesker med en psykisk lidelse, vil jeg bruge min “psykisk-førstehjælps-kasse” og være bedre i stand til at hjælpe mere konstruktivt end tidligere. Lizl, du er en gave i forhold til formidling af budskaber, håndtering af mennesker og din tilstedeværelse, engagement og empati er svær at slå. Jeg kan kun give dig mine varmeste anbefalinger som coach, foredragsholder og som budskabsformidler af psykisk førstehjælp. Tak for dit nærvær. ” Marlene Høgh, Brand Manager

Evaluering fra Psykiatrifondens 2-dages kursus i psykisk førstehjælp

”Jeg fik meget ud af at deltage på kurset. Ud over at få opfrisket en del af hvad jeg allerede havde styr på ift. psykiske sygdomme og lidelser, så lærte jeg mere om de lidelser som jeg ikke helt havde styr på eller forståelse af. Det jeg især tog med mig var, at man ikke behøver at være nervøs/bange for at “gå i gang” med at tale og forsøge at hjælpe personer som man har en fornemmelse af har alvorlige psykiske ting de “bokser” med. At få terpet KRYDS var også rigtig gavnligt og forhåbentligt sidder det sådan lidt under huden til jeg har brug for det næste gang. At lave/øve/drøfte alle de forskellige cases var en god måde at få læringen til at komme ind i forståelses og følelses “apparatet” i endnu højere grad. Og endelig din måde at undervise og formidle på, var så dejlig ned på jorden, med en skøn “ikke bedre vidende” facon og samtidig har du en stor indsigt og viden inden for mange af emnerne som vi skulle igennem. Din personlighed og varme var også et godt plus! Så fra mig TAK TAK TAK- kan kun sige at jeg synes at dette burde være et obligatorisk kursus for alle voksne i Danmark, og jeg har allerede omtalt kurset til mange i mine netværk!” Heidi Als Ringheim, sexolog og parterapeut

Evaluering fra Psykiatrifondens 2-dages kursus i psykisk førstehjælp

”Det var to meget inspirerende kursusdage, som jeg var meget glad for at deltage i. Jeg synes også det var et godt hold af kursister, og rigtig mange gode diskussioner. Du var faktisk ligesom jeg havde forventet: Leverede en masse oplysninger om nogen tunge og seriøse emner, meget levende og med et glimt i øjnene, så der også blev plads til befriende latter – og især dit budskab om at skabe håb, gik lige ind hos mig, og det tog jeg med hjem. Jeg vil klart anbefale dine kurser til andre, så vi på den måde, kan være med til at nedbryde de tabuer, der er omkring de forskellige psykiske sygdomme. Jeg arbejder på en mandsdomineret arbejdsplads, og uden at generalisere, så kan et sådan budskab som du giver, være med til at hjælpe alle dem, der selv har, er i familie med, kender mennesker i omgangskredsen, eller på arbejdspladsen, der har en psykisk sygdom. -Og hvor det måske er værre for mænd at tale om at være psykisk syg. Så man kan tale om psykisk sygdom i stedet for at hviske om den. ” Eva Marie Kling, Project Manager Assistant hos Haldor Topsoe A/S

Referencer:

“Lizl Rand er en ualmindeligt indlevende fortæller, og samtidig et menneske, hvis både intelligente, følsomme og humoristiske refleksion over sin egen tilværelse skaber omgående klangbund hos hendes publikum – på tværs af køn, baggrund og andre mulige barrierer for modtagelsen af så følsomt et emne som angst. ” Lazarinka Damjanovski, Direktør, New Skills

“Det var rigtig godt foredrag og de mundtlige tilbagemeldinger vi har fået, har alle været meget positive. Dine ord har gjort indtryk. Som forventelig har tiden arbejdet meget konstruktiv for os. Mange medarbejdere har meldt meget positivt tilbage og har reflekteret over egen situation, kombineret med de store forandringer vi står i lige nu. De oplevede dig utrolig spændende og farverig, kombineret med de brugbare værktøjer du kom frem med. Det har virkeligt været en god dag. ” Hanne Boes Markussen, Innovationssygeplejerske, Sygehus Sønderjylland

“Jeg var til dit foredrag i Århus i aftes og vil lige rose dig. Det var et super inspirerende foredrag om et svært emne. Du er en fremragende formidler, som bruger masser af humor, og det uden at alvoren går tabt. Ikke et sekund fik jeg lyst til at lade hjernen vandre andre steder hen. Du er en inspiration for mange. Tak for en rigtig god aften. ” FOF, Aarhus

“Lizl Rand i topform! Tak for et inspirerende og spændende foredrag på Bornholm. Det var stort for mig personligt, endelig at få mulighed for at møde dig. Gårsdagens foredrag var meget givende og stærkt inspirerende. Jeg kan varmt anbefale til andre af mine kolleger at, man hyrer Lizl til at holde foredrag. Det er en meget stærk, personlig historie hun kommer med.” Lars Christensen, formand, SIND Bornholm

 

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.