Stress behandling

Hver uge har jeg samtaler, der handler om stress behandling. Mange af de mænd og kvinder jeg møder er sygemeldte – men jeg har også samtaleforløb med klienter, der er på vippen til at blive sygemeldt og hvor min opgave er at støtte og guide, så klienten holder balancen – både her og nu og i det lange løb. Og måske også undgår at blive sygemeldt. En af dem er Sanne. Hvordan hun oplever min stress behandling, kan du læse om længere nede på denne side. Først vil jeg kort fortælle lidt om, hvordan jeg griber en stress behandling an.

For overhovedet at håndtere stress, må man forstå, hvad det er. Stress er ikke en sygdom, stress er en overbelastningstilstand.

Stress behandling, Lizl Rand, psykoterapeut

Man kan faktisk forklare det med en formel:

Oplevede krav > ressourcer = stress

De krav som vi oplever, at vi skal håndtere er større end de ressourcer/kræfter, vi har til rådighed. Og det giver en overbelastning, stress.

Derfor handler det om at lokalisere, hvad der skaber overbelastningen og hvordan man kan fjerne/minimere kilden til stress.

Dernæst kigger jeg på hvordan jeg kan øge ressourcerne hos personen, så der kommer ligevægt og balance. Man kan  sige, at jeg søger at finde ind til hvordan vedkommende kan skure ned for belastningen og op for energien. Hvad fungerer i vedkommendes liv og hvad driller? Hvor kan der hentes støtte? Og her ser jeg holistisk på både personen og situationen. For krop, sind, psyke, omgivelser, netværk m.m. har stor betydning og indflydelse på hvordan vi kan få øget ressourcerne og hvor vi kan hente støtte.

Stress behandling er holistisk og tilpasset den enkelte

En stress behandling kan derfor handle om alt lige fra

 • at trække stikket og restituere ved at ligge på sofaen/gå i skoven etc. (som er den eneste akutte behandling af stress)

til på sigt at

 • afstemme forventninger med chefen, kæresten, familien, en selv
 • få klare retningslinjer om arbejdet
 • at prioritere sin tid
 • at finde sin metode til restitution – hvordan lader jeg op?
 • forbedre sin søvn
 • træne mindfulness/afspænding
 • justere sin kost
 • få styr på tanker/tankemylder, overbevisninger og bekymringer
 • lære at sætte grænser og blive på egen banehalvdel
 • forholde sig til sin identitet
 • booste sit selvværd
 • afklare hvad meningen med livet er
 • øge kontakten med natur og dyr
 • og meget mere…

At opleve stress sætter gang i mange følelser og tanker og min fornemmeste opgave som psykoterapeut er at støtte personen i at få restitueret så meget som muligt.

Når jeg sidder overfor et ambitiøst menneske, der måske hele sit liv har haft travlt og ikke har kunnet mærke sig selv og sine grænser – kan det være svært at forklare, at det bedste vedkommende kan gøre enten er at ligge på sofaen og være ligeglad med mobilen og computeren eller gå en tur i skoven og lade opvasken stå og nullermændene ligge.

Stress behandling, Lizl Rand, psykoterapeut

Derfor går jeg sommetider også med vedkommende ud i skoven og lærer ham/hende at sætte farten ned og gå langsomt. Og trække vejret. Og komme hjem i sig selv.

Alle forløb og stress behandling er individuel, da det er meget forskelligt, hvordan vi reagerer og med hvilke stress symptomer. Derfor tilpasser jeg altid forløb holistisk og med fokus på den enkelte.

Læs her Sannes oplevelse af stress behandling hos mig:

“Fra negativ spiral til forårssol – hvordan Lizl hjalp mig med at håndtere stress:

Jeg startede hos Lizl for at få hjælp til at håndtere stress. Igennem flere år havde jeg sovet 3 timer om natten, været svimmel, besvimede og min kreativitet og lyst til at være social var væk. Jeg havde den der fornemmelse af en sort nedadgående spiral, hvor jeg bare fik det værre og værre uden mulighed for at vende udviklingen. Jeg var oprigtig bange for at hvis der ikke skete en ændring, ville jeg blive permanent syg.

Allerede ved første møde fik Lizl rykket noget hos mig. Hun hørte tålmodig på min beskrivelse af min arbejdssituation og mit liv i øvrigt og konstaterede at det var godt at jeg havde et lykkeligt og velfungerende familieliv og at der ikke var kriser på hjemmefronten, men det hun sagde om min arbejdssituation åbnede mine øjne. Hun kaldte mit arbejde for ”mission impossible” og konstaterede at det velfungerende privatliv og, at jeg generelt er en stærk person, nok er eneste årsag til, at jeg ikke var gået ned med stress tidligere.

Det, at en fremmed person så klart kan se det umulige i mine jobkrave, hjalp mig med at løfte hovedet op over bunkerne og se realiteterne. Min mand har flere gange sagt noget lignende, men det er bare ikke det samme. Jeg havde brug for en helt udenforståendes syn, før mine egne øjne blev åbnet.

stress behandling, Lizl Rand, psykoterapeut

Stress behandling med fokus på balance

Jeg har ikke været sygemeldt med stress, og vi gik derfor i gang med at se på, hvordan jeg kunne få rettet på opgavemængden samtidig med at Lizl begyndte at få mig til at se på hvad der var vigtigt for mig – både arbejdsmæssigt og som menneske. Formålet var klart at få mig til at se på balancen mellem job og privatliv og begynde at fokusere på de dele af mit job, som var vigtige for mig.

Langsomt har jeg uge for uge fået det bedre, jeg har taget nogle skridt til at ændre min jobsituation – både med at stille nogle krav til min arbejdsgiver, men også med at se på, hvor jeg ønsker at være. Lizl har hjulpet mig på denne rejse og sørger for at holde fast i de mange forbedringer, når der er små tilbageskridt. Hun har givet råd og været ufattelig god at snakke med om min usikkerhed om jeg er på vej den rigtige vej, hvilke muligheder der er og hvad jeg kan gøre både her og nu og på langt sigt.

Når jeg har stået overfor kritiske møder med min arbejdsgiver, hvor jeg vidste at jeg ville blive presset, har Lizl hjulpet mig med at finde en strategi, som passer og beskytter mig.

Lizl har givet mig det skub, der gør at jeg er begyndt at gøre noget, jeg har opdateret mit CV, er afklaret med at min nuværende arbejdsplads ikke er der, jeg skal pensioneres fra og er begyndt at søge nye jobs. Samtidig kan jeg mærke at latteren så småt er på vej tilbage, jeg har fået gang i min kreativitet og sover nu 5 timer pr nat. Jeg bliver ikke længere slået om kuld af det mindste og har ikke helt så let til gråd som tidligere. Alt i alt er den spirende forårssol på vej.

Stress behandling, Lizl Rand, psykoterapeut

Stress behandling handler om fokus

Jeg ved, at jeg ikke er i mål, men jeg er på vej. Jeg har taget styringen og løber ikke længere bare hovedløst rundt i hamsterhjulet for at få løst alle opgaverne. Ja, der er opgaver, jeg ikke får løst, men med Lizl’s hjælp er jeg blevet bedre til at lade dem falde og blot informere min chef om at de ikke kan nås.

I disse situationer løber en af Lizl’s historier igennem min hjerne. Essensen af den er, at topchefer bliver ved med at lægge opgaver over på medarbejderne, så længe medarbejderne bliver ved og stadig løber hurtigere. Samtidig har hun lært mig noget, jeg egentlig godt vidste, nemlig at der ikke er nogen, der takker os for bare at løbe hurtigere indtil vi bliver syge af det, og at der er andet i livet end jobbet.

Uden Lizl’s hjælp havde jeg ikke fået løftet næsen op over vandet og var begyndt at tage styringen tilbage.

Vigtigst af alt er dog at Lizl har fået mig til at acceptere, at det ikke er min fejl, for når man får travlt løber man hurtigere og hvis det fortsætter, løber man stadig hurtigere indtil man ikke længere er klar over det og på et tidspunkt er man fanget. Dette er en naturlig reaktion. Det har været utrolig vigtigt for mig at forstå dette for ikke at have nederlagsfølelsen af, at jeg ikke selv kunne håndtere det. I stedet har jeg fået en forståelse af hvor stærk jeg egentlig er, og det er guld værd for min videre proces.

kærlig hilsen Sanne Pedersen”

Jeg er virkelig stolt over det flotte arbejde, som Sanne har gjort og så glad for, at hun har fundet min stress behandling nyttig. Du kan læse mere om min terapi og caching her.

Stress behandling, Lizl Rand, psykoterapeut
Lizl Rand, psykoterapeut med speciale i stress, angst og depression. Foto: Kanal 4 #slipangsten
Se udsendelsen her

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.