Tæt på krise og sygdom

NY BOG: Tæt på krise og sygdom – kunsten at gøre en forskel og passe på sig selv

Forfatter Lizl Rand og bogen Tæt på krise og sygdom
Forfatter Lizl Rand og bogen Tæt på krise og sygdom

PRESSEMEDDELELSE
Ny bog: “Tag dig nu sammen!”

Ny brugsbog Tæt på krise og sygdom sætter bl.a. fokus på de mange tabuiserede tanker, man som pårørende kan have til et menneske i krise eller med svær sygdom:

“’Tag dig nu sammen! Du bliver simpelthen nødt til at tage dig sammen.’ Som pårørende er det så svært at forstå, og man vil så gerne være et supermenneske, der bare magter det hele og kan rumme alting. Men nogle gange har man bare lyst til at råbe: ’Du skal tage dig sammen. NU! Rejs dig op fra den sofa og kom i gang. Jeg bliver sindssyg.’ At have den slags tanker, er der kæmpe tabu omkring.” Citat af Ane Høgsberg fra den nye pårørende-bog

Det er svært at være tæt på et andet menneske, der er i krise eller er ramt af sygdom. Som pårørende er vi ofte i tvivl om, hvad vi kan gøre, om vi gør det rigtige, hvordan vi støtter og gør en reel forskel.
Undersøgelser viser, at pårørende har en stor betydning for, hvordan og hvor hurtigt den sygdomsramte kommer sig. Men pårørende skal også passe på sig selv, da mange bliver så overanstrengte i rollen, at de selv bliver stressede eller syge af f.eks. angst og depression.

Bogen Tæt på krise og sygdom – kunsten at gøre en forskel og passe på sig selv kommer med inspiration, trøst og støtte til alle, der er pårørende. Udover faktuel viden, tips og øvelser rummer bogen også interviews med mennesker, der har været alvorligt syge, pårørende samt professionelle, der deler ud af deres værdifulde erfaringer og allerbedste råd:
Kapelmester Jan Glæsel, foredragsholder Michelle Hviid, karriererådgiver Agnethe Hviid, billedkunstner Per Hillo, forfatter Anna Grue, komiker Ane Høgsberg og overlæge i psykiatri Sebastian Swane, chefpsykolog Michael R. Danielsen, sognepræst Poul Joachim Stender, sygeplejespecialist Jesper Grud Rasmussen, kultursociolog Emilia van Hauen, sygeplejerske Else Olesen samt læge og klinisk sexolog Jesper Bay-Hansen.

”Mit ønske er at formidle håb og hjælpe pårørende, så de føler sig rummet og mødt i en svær tid og mærker, at de ikke er alene. Der er heldigvis meget, man kan gøre for at lindre sine kære og sig selv og for at forebygge, at man selv går ned – mens man forsøger at gøre en forskel for andre”, siger forfatter Lizl Rand, der udover at være journalist, psykoterapeut, instruktør i psykisk førstehjælp og rådgiver i Psykiatrifonden tidligere har skrevet bestselleren Kom stærk ud af din angst (2012).

Tæt på krise og sygdom er en håndbog til alle pårørende til mennesker i krise eller ramt af sygdom. Med denne bog er du ikke alene. Men det er også en bog, der kan klæde os alle på til den dag, hvor en af vores nærmeste rammes af krise eller sygdom, og vi pludselig befinder os i en helt ny rolle – som pårørende.
Manus og fotos kan rekvireres fra forlaget. For interview kontakt Lizl Rand på telefon: 22 61 92 80 eller mail lizl.rand@gmail.com

BOGDATA: Tæt på krise og sygdom. Af Lizl Rand. 240 sider. Vejl. udsalgspris: 249.95 kr. Udkommer fra Forlaget Ella den 28. juni.
Bogens forside + bagside

Tæt på krise og sygdom - kunsten at gøre en forskel og passe på sig selv Af Lizl Rand
Tæt på krise og sygdom
– kunsten at gøre en forskel og passe på sig selv
Af Lizl Rand
Bagsiden af bogen til alle pårørende Tæt på krise og sygdom - kunsten at gøre en forskel og passe på sig selv Af Lizl Rand
Bagsiden af bogen til alle pårørende Tæt på krise og sygdom
– kunsten at gøre en forskel og passe på sig selv
Af Lizl Rand

 

En bog til alle pårørende – uanset om du er tæt på fysisk eller psykisk sygdom. Fyldt med gode råd, inspiration, trøst, hjælp, guides fra andre, der har gået på samme vej og masser af viden fra fagfolk, som i deres arbejde er tæt på mennesker ramt af sygdom og krise.

 

Til pårørende: Gør en forskel og pas på dig selv

Tæt på krise og sygdom

Det er svært at stå magtesløse på sidelinjen og følge et andet menneske kæmpe mod sygdom. Som pårørende er vi ofte i tvivl om, hvad vi kan gøre, om vi gør det rigtige, hvordan vi støtter og gør en forskel.

Dertil kommer skyldfølelsen, hvis vi bliver irriterede og trætte af den kriseramte, og svære spørgsmål som, om det nogen sinde bliver bedre, presser sig på. Alt i mens vi skal forholde os til den sorg og det tab, vi lider som pårørende, samt det pres og den stress, vi oplever ved at stå alene i situationen. Følelser, der ofte ikke bliver plads til, da al opmærksomhed og overskud går til den kriseramte.
Samtidig viser undersøgelser, at pårørende har en stor betydning for hvordan og hvor hurtigt den ramte kommer sig. Pårørende spiller derfor en vigtig rolle.

”Gennem livet har jeg selv flere gange været tæt på mennesker i krise og med fysisk og psykisk sygdom. Det var en meget ensom periode, hvor jeg slet ikke var bevidst om, hvor krævende det egentlig er at stå på sidelinjen og være lige så meget slået ud af kurs, som den ramte. Jeg græd i smug, havde ondt i maven, holdt tilbage, bed tænderne sammen og tilsidesatte mig selv for at give al energi til den ramte. Det er vel sådan, det er at være pårørende, tænkte jeg, ” fortæller Lizl Rand

”I dag er jeg blevet langt mere bevidst om og i stand til at kunne gøre en forskel for andre i krise, mens jeg samtidig passer på mig selv. Og i løbet af de seneste år har jeg gennem klienter, foredrag og som rådgiver i Psykiatrifonden fundet ud af, hvor vigtigt det er at støtte de pårørende, da de har kolossal indflydelse på, hvordan og hvor hurtigt den ramte kommer sig. Samtidig kan egenomsorg og støtte til pårørende også ses som en forebyggende indsats. Det viser sig nemlig, at mange pårørende bliver så overanstrengte af at passe på andre, at de selv bliver syge med særligt stress og depression. ”
”Tæt på krise og sygdom” komme med inspiration, trøst og støtte til dig, der er pårørende. Ud fra både privat og professionel erfaring samt udpluk fra bogens mange fakta og samtaler, vil Lizl præsentere dig for de bedste råd fra læger, sygeplejersker, sexolog, psykolog og præst. Men du får også indsigt i, hvordan andre, som har været i en lignende situation, har klaret sig igennem.
Du vil blive guidet til hvordan du trin for trin kan forholde dig til din situation, samt øvelser, der kan fremme dit håb og bevare din jordforbindelse.

Lizl Rand (f.1968), uddannet journalist og psykoterapeut. Har arbejdet i mediebranchen i over tyve år – bl.a. som chefredaktør på fem magasiner, livsstilsredaktør på dagbladet B.T. og journalist på Berlingske. I dag underviser og coacher Lizl mænd og kvinder, der er sygemeldte med stress, angst og/eller depression. Lizl holder foredrag baseret på sin bestseller Kom stærk ud af din angst (2012) og sin nyeste bog ”Tæt på krise og sygdom” (2016). Lizl er tillige rådgiver og certificeret instruktør i psykisk førstehjælp hos Psykiatrifonden. Blog: lizl.dk

0 replies on “Tæt på krise og sygdom”