Slut med stress, angst og depression
Birgitte, en kvinde i 40erne, sad i sommer med stress, angst og depression grædende og lammet på mit kontor. Sygemeldt og arbejdsløs. I dag er hun symptomfri og er netop blevet ansat i den virksomhed, hun var i praktik hos, da hun skulle træne i at vende tilbage til arbejdsmarkedet.
Jeg vil gerne dele en solstrålehistorie. Based on a true story. For at inspirere og give håb til de mange, der bokser med stress, angst og depression. Det kan nemlig lykkes at gå fra et hæmmet liv i gråt til at kunne se og mærke alle regnbuens farver.I sommer mødte jeg første gang Birgitte, en kvinde i 40erne. Hun var blevet henvist af sin kommune, fordi hun var sygemeldt med stress. Jeg fik til opgave at være hendes terapeut og coach.Jeg mødte en kvinde uden mimik, som grædende fortalte, at hun konstant havde hjertebanken, ikke kunne sove, var svimmel, ikke turde gå nogle steder, følte sig som en taber. Hendes øjne var tågede, og hun var svær at fornemme. Fuldstændig kapslet inde i en dyne af sitrende ukontrollerbar ubehag.Birgitte var blevet opsagt, fordi der var problemer på jobbet. Hun var blevet dårligt behandlet af lederen, og når hun fortalte om arbejdsforholdene, lød det så grotesk, at jeg flere gange undrede mig over, at så ringe et psykisk arbejdsmiljø kan forekomme på en dansk arbejdsplads. Dertil havde der været flere kriser og dødsfald i familien i gennem de seneste år. Som en bølge havde al fortidens vranggods rejst sig og smækket hende en lussing, der havde kastet hende omkuld.Hun vidste hun havde stress. Jeg fik forklaret hende, at hun også viste tegn på angst, og at jeg havde en mistanke om, at hun også var ramt af depression. Jeg præstenterede hende for nogle test (disse vil snart komme her på mit site). Jeg kan ikke diagnosticere og gør det selvfølgelig heller ikke – men opfordrede Birgitte til at gå til lægen og nævne, at jeg havde sagt, at jeg mente hun skulle testes og undersøges.Jeg fortalte hende også, at hun ville få det bedre, og at hendes tilstand ville ændre sig. At dette var en periode i hendes liv, som var hæslig – men at det ville forandre sig. Jeg er så heldig at møde mange mennesker, der har haft det rædselsfuldt, og som har været lammet af stress, angst og depression – men som har fået det bedre. Så jeg lyver ikke, når jeg kaster håb i luften og forsøger at tale lyset ind i klienten.
Lægen: Det er angst og depression, kombineret med stress
For Birgitte var det nærmest som at blive ramt af endnu en hammer… for lægen bekræftede mine tests og mistanke: hun var både syg med angst og depression. Hun var fuldkommen rystet over at være så syg med så meget. Over at have fået, hvad hun tragikomiske kaldte 'et kinder æg' - hele tre ting: stress, angst og depression.Men ved at lave detektivarbejde og finde ud af hvad man er ramt af, så ved man også, hvordan man skal sætte ind. Hvilke redskaber man skal bruge. Hun har det jo lige hæsligt… om hun er ramt af det ene eller det andet… men ved at vide hvordan symptomerne viser sig, kan man lettere hjælpe.
Sådan arbejdede vi
Så det første i processen var at få overblik over sygdommen, symptomerne og hendes dagligdag. Det næste var at få styr på hendes søvn. Der er heldigvis kommet mere og mere fokus på vigtigheden af søvn… og jeg kan ikke understrege det nok, at søvn er fundamentet og noget af det vigtigste i behandlingen af stress, angst og depression. Derfor er søvn og træning af søvnen et af mine fokuspunkter i alle behandlinger.Herefter skulle Birgitte så lære at håndtere symptomerne. Vide hvad hun kunne gøre for at lette humøret og berolige sige selv ved angstanfald.Jeg arbejder med vejrtrækning og åndedrættet. Blandt andet ved at bruge en inhalator, Aerofit, der letter træningen med at få vejret dybt ned i maven og få udskilt stresshormonerne og dermed beroliget sindet og kroppen. En god vejrtrækning kan ligefrem forebygge stress og afhjælpe angstanfald. Jeg anbefaler også en række kosttilskud, der beviseligt hjælper: En effektiv flydende omega 3 olie, magnesium, B2-, B12- og D-vitamin.Stille og roligt begyndte Birgitte at få det bedre. Vi mødtes jævnligt - sommetider drak vi te på kontoret andre gange gik vi udenfor - ud i naturen. Naturen er generøs og forskning viser, at jordbundsbakterier ligefrem fremmer produktionen af serotonin i hjernen (det samme som antidepressiv medicin gør). Dertil falder vores puls og blodtryk, når vi er i natur - så man kan ikke undgå mentalt at blive løftet efter en tur i skoven eller ved havet.
Efter stress, angst og depression - tilbage til job
Efter nogle måneder var hun der, hvor hun skulle i praktik. Er man sygemeldt med stress, skal man langsomt vende tilbage til sit arbejde. Da hjælper jeg (eller sagsbehandleren) i samarbejde med lederen med at lave en plan for hvilke opgaver, den sygemeldte kan klare, hvor mange timer etc. Det handler blandt andet om at dele arbejdsopgaverne op og værdisætte dem ud fra hvor belastende de er for klienten. Det er meget vigtigt, at en fagperson er med i at lave en plan, så det ikke er den sygemeldte og lederen alene - begge vil nemlig alt for hurtigt frem... hvilket kan resultere i ny overbelastning og sygemelding.Hvis man er ledig – oplever faktisk, at en del bliver opsagt, mens de er sygemeldt med stress – så har man ikke en arbejdsplads, som man kan bruge i sin træning i at komme tilbage på arbejdet og blive raskmeldt. Derfor skal man i praktik. Heldigvis er der mange virksomheder, der er åbne for at lade en sygemeldt komme og træne. Det lykkedes derfor også at finde en praktikplads til Birgitte. Hun glædede sig og var klar til at komme ud og få en hverdag og input. Jeg oplever, at mange får det bedre ved at komme ud og blive stimuleret og få et afbræk fra at være hjemme og mærke, hvor sygemeldte de er. Men mange er bange for at komme ud. Selvtilliden er i bund.At komme fra en højprofileret stilling og have haft et liv i kontrol og sikkerhed og så pludselig se sig selv som ledig sygemeldt med fast gang hos kommunen, der insisterer på, at man skal i ulønnet praktik – kan for flere være både grænseoverskridende og opleves nedværdigende og nærmest udløse en krise. Derfor taler jeg også meget om identitet – om image, selvbillede, vilkår, uretfærdighed, vrede, skuffelse, bedring, træning, muligheder etc.Birgitte var faktisk ligeglad, hvad hun skulle, bare chefen var forstående, og at der var en ærlig og lige-ud-af-posen-tone. Så med lige dele uro og gå-på-mod begyndte hun i praktik i en virksomhed, hvor hun kunne bruge mange sider af sig selv: yde service, bruge sine hænder og erfaring, tænke kreativt og løse alle mulige forskellige opgaver, som enten var nye for hende eller velkendte fra tidligere jobs.
I dag
Efter snart tre måneders praktik og en langsom stigning i antallet af timer, er Birgitte nu færdig med forløbet og er kommet op på fuld tid. Arbejdsgiveren er så tilfreds med hendes indsats, at denne har tilbudt hende et lønnet fuldtidsjob. Birgitte? Hun er jublende glad. Det er faktisk hendes drømmejob. Ren win/win for alle.Birgittes historie beviser, at det er håb, og at man kan komme fra apatisk mørke til et arbejdsliv i farver. At man kan overvinde stress, angst og depression.Jeg havde forleden sidste afsluttende samtale med hende, hvor vi nærmest græd af grin og bevægelse over, at rejsen med mig på sidelinjen nu var afsluttet. Det er simpelthen så givende at opleve en forvandling som Birgittes. Og hun er heldigvis ikke alene.Håber denne historie kan give både håb og inspiration til at få øje på forandringerne og mulighederne. Og vigtigst af alt: at søge hjælp! Det er muligt at komme videre selvom man er ramt af stress, angst og depression.(PS: Birgittes rigtige navn oplyser jeg ikke af hensyn til hendes privatliv)Her kan du læse mere om terapi og coaching