Foto: Bjarke Ørsted

Nysgerrig og natursøgende

Sådan er jeg – beskrevet med to ord.

Siden jeg kan huske, har jeg været drevet af nysgerrighed hvorfor og hvordan vi agerer i forhold til os selv og andre. Og hvordan vi opfatter tilværelsen og håndterer de bump, som vi alle møder på livets vej. Denne nysgerrighed har ført til, at jeg både er uddannet psykoterapeut og journalist og på den led altid har arbejdet fordomsfrit med mennesker.

Når jeg går i skoven, har jeg det som et barn, der får at vide, at jeg må lege med alt legetøjet – lige så længe, jeg vil. Naturen inspirer med sin generøsitet og ro – så jeg nærmest filosofisk zoomer ind og ud af livets store spørgsmål og udfordringer. Derfor er walk-and-talk en benyttet mødeform – både privat og professionelt. Der sker noget, når vi går… vandrer.

Egentlig er en del af mit virke som psykoterapeut begyndt med, at jeg havde en hemmelighed. Med mig selv. En aften for 20 år siden sidder jeg ved middagsbordet med min daværende mand og datter og oplever pludselig, at væggene er ved at styrte ned over mig. Det bliver starten på ti år, hvor angsten styrer min hverdag: Jeg har angst for at gå til møder, angst for at spise sammen med andre, angst for at køre i bus og tog. Bare det at handle en liter mælk i supermarkedet bliver en uoverskuelig opgave.

Men udadtil opretholder jeg facaden og succesen – jeg gjorde karriere i medieverden og klarede mig rigtig flot. Udadtil. I cirka ti år led jeg af angst og ingen (ud over min mor og mand) vidste det. På grund af stress, manglende kærlighed til mig selv samt en tyngende rygsæk havde jeg udviklet angst. Og jeg var både flov og bange for at blive dømt ude, hvis jeg fortalte andre om, hvordan jeg OGSÅ havde det. For jeg var jo mere end en angst person, og jeg ønskede ikke, at folk skulle ændre opførsel over for mig.

For cirka ti år siden opfordrede et forlag mig til at skrive en bog. Jeg havde for første gang skrevet i en leder, at jeg kendte til angst. Jeg tænkte længe over, om jeg havde lyst til at dele min historie med andre. Heldigvis valgte jeg at skrive bogen Kom stærk ud af din angst, der er en personlig beretning om at ligne en succes udenpå og være bange indeni. Da bogen udkom, havde kun min mor og mit forlag læst den. Men selv om jeg var spændt på, hvordan andre ville reagere – var jeg på en måde også ligeglad.

For jeg fortalte jo bare sandheden. Jeg stod ved mig selv og min historie. Jeg stod op for mig selv. Jeg må indrømme, at reaktionerne på bogen var og stadig er overvældende. Jeg har fået utrolig mange mails og beskeder fra læsere, som kan genkende sig selv i min fortælling – nogle har ligefrem sagt, at bogen ikke blot har hjulpet og støttet dem gennem en svær tid – men faktisk reddet deres liv.

Jeg turnerer nu rundt i landet og holder foredrag blandt andet på baggrund af Kom stærk ud af din angst og kan mærke, at jeg, for hver gang jeg fortæller min hemmelighed, bliver fyldt med kærlighed. Til alle andre og til mig selv. For ved at dele min historie har jeg hjulpet andre. At jeg har åbnet op og taler om et tabu eller viser min mest sårbare side, hjælper alle dem, der sidder alene med deres hemmelighed og føler sig forkerte. Ved at dele er vi pludselig mange til at bære hinandens skæbne.

Vi har alle sammen vores små og store hemmeligheder, som vi af en eller anden grund ikke ønsker eller tør dele med andre. Men det kan være forløsende at dele – det ved jeg af erfaring – både privat og professionelt – som både journalist og psykoterapeut.

Skriv til lizl.rand@gmail.com eller sms/ring på mobil: 22 61 92 80

 

Min baggrund

Jeg er uddannet i 2005 fra Psykoterapeutisk Institut, hvor jeg har taget den 4-årige uddannelse i oplevelsesorienteret psykoterapi på eksistentielt grundlag. Jeg er medlem af Dansk Psykoterapeutforening, der et kvalitetsstempel og din garanti for, at jeg som terapeut har tilstrækkelig uddannelse og erfaring. Jeg har tillige gennemført Psykiatrifondens uddannelse og dermed certificeret underviser i psykisk førstehjælp. I fem år har jeg været frivillig rådgiver i Psykiatrifonden i København. Der har jeg haft hundredvis af samtaler med både psykisk syge og pårørende.

Gennem konsulenthuset Lehman & Partners ved Kurhotel Skodsborg (nord for København) underviser og coacher jeg mænd og kvinder, der er sygemeldt med stress, angst og/eller depression eller er ledige og har en-til-en-samtaler. Jeg holder oplæg om stress, angst, selvværd, sygdomsindsigt, personlig branding, sociale kompetencer og kommunikation. Laver plan for tilbagevenden til jobbet.

Jeg er tilknytter flere større sundheds- og terapitjenester, Lavendla Terapi, Spring Health, Prescriba Heathcare og Healper, hvor medlemmer og medarbejdere benytter mig til behandling og psykologisk rådgivning inden for stress, trivsel, sorg, pårørende og ledelse.

Udover mit virke som psykoterapeut har jeg lang bred erfaring i mediebranchen – bl.a. som chefredaktør på magasinerne Q, Tidens Kvinder, Psykologi og Bazar plus tilhørende sites samt bestyrelsesmedlem i Aller Media A/S og del af topledelsen. Jeg er forhenværende livsstilsredaktør på dagbladet B.T. og journalist på Berlingske Tidende. Har tillige skabt og søsat boligmagasinet hos Bolius/Realdania.

Jeg har skrevet bestselleren “Kom stærk ud af din angst” (2012) og bogen til pårørende “Tæt på krise og sygdom” (2016) .

Jeg er medlem af Dansk Psykoterapeutforening.

Et medlemskab af Dansk Psykoterapeutforening er et kvalitetsstempel. Som medlem lever jeg op til en række kriterier om uddannelse og erfaring for at få lov til at kalde mig psykoterapeut MPF. Denne titel er klienternes garanti for, at jeg som terapeut har de kompetencer, der skal til for at give den rigtige hjælp og behandling.

Uddannelser

  • Psykoterapeut ved Psykoterapeutisk Institut

  • Certificeret instruktør i psykisk førstehjælp ved Psykiatrifonden

  • Journalist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus

  • Merkonom i markedsføring ved Handelshøjskolen i København

Udover interviews om min egen tid med angst benyttes jeg som ekspert i flere medier:

Go’morgen Danmark TV2 – om sorg over klimaet, fokus under Conrona-krisen, angst

Femina - om at være kreativ mentalt, angst, tid, frivilligt arbejde

Berlingske Tidende – om livskriser, angst

Magasinet Liv – om at mærke, hvad man har lyst til i livet

Danmarks Patientforening for Hovedpineramte – om at leve med kroniske smerter

Dyrenes Beskyttelse – om sorg efter kæledyr

Patientforeningen Lungekræfts magasin - om livskvalitet og at være pårørende

Osteoporoseforeningens medlemsblad – om at være pårørende

My Daily Space – om sorg og ensomhed

Herning Folkeblad – om urealistiske forventninger til ferier

TV2.dk - om energi og liv plus 50

DR.dk – om at være pårørende

Dagens Næringsliv - om angst hos chefer

Kristeligt Dagblad – om at være pårørende

BT – om at være pårørende

P4 – om at være pårørende

Radio 24syv – om angst

TV2 Lorry – om angst

Magasinet Psykologi – om angst

Ugebladet Søndag – om psykisk førstehjælp

Dagbladenes Bureau – om angst

Magasinet Liv og Sjæl – om psykisk førstehjælp og pårørende

Magasinet Sund – om psykisk førstehjælp

Magasinet Bizz Up – om psykisk førstehjælp

Fra Go´morgen Danmark på TV2, hvor jeg talte om ensomhed.

Skriv til lizl.rand@gmail.com eller sms/ring på mobil: 22 61 92 80