Tag med på skovtur og mærk magien og glæden i naturen
Stress af i naturen og få et indblik i, hvor givende og generøs skoven er.
”Vi er ikke kun afhængige af naturen for vores fysiske overlevelse. Vi behøver også naturen til at vise os vejen hjem, vejen ud af vores eget sinds fængsel… Vi har glemt, hvad klipper, planter og dyr stadig ved. Vi har glemt, hvad det vil sige at være – at være stille, at være os selv, at være, hvor livet er: her og nu”.– Eckhart Tolle Naturen er med til både at afstresse og forebygge stress, det viser en masse videnskabelige undersøgelser. Dertil har det vist sig, at walk and talk og mindfulness øvelser i naturen er den behandlingsform, som har størst effekt i forhold til både at forebygge og behandle stress/angst/depression m.m..
Det gør naturen:
- Mindre stress. Ophold i naturen får kroppen og hjernen til at slappe af. Ifølge japanske undersøgelser falder blodtryk, puls og niveauet af stresshormoner markant ved ophold i naturen. Jo mere højteknologisk vores liv bliver, jo mere natur har vi brug for. I naturen skifter vores hjerne gear til en mere ”hvilende” form for opmærksomhed, der kræver færre psykiske ressourcer. Naturlige opgivelser er rige på fredfyldte scenerier og sanselige indtryk som fjerner fokus fra bekymringer og giver hjernen en pause. I naturen scanner vi omgivelserne i stedet for konstant at skulle sortere i en masse informationer. Det kræver ikke energi og giver os mulighed for at hvile den del af hjernen, der hele tiden er “på” i bybilledet, og vi føler os “friske i hovedet”.
- Indånder antidepressiver, når vi færdes i naturen. Den naturlige jordbakterieMycobacterium vaccae, som findes i jorden og luften, menes at have en gavnlig virkning på pattedyrs indlæring, herunder også mennesker. Bakterien har vist sig at stimulere hjernens produktion af serotonin og norepinephrine. Sidstnævnte er egentlig et stresshormon, der på egen hånd burde påvirke hjernecentret amygdala i retning af agtpågivenhed, stress eller angst. Forsøg viser da også, at mennesker føler sig langt mindre trætte og deprimerede efter ophold i naturen. Dertil kommer, at mange føler sig gladere og klarere i hovedet. På Michigans Universitet demonstrerede forskere, at forsøgspersoners hukommelse og opmærksomhedsspænd blev forøget med 20% efter blot en times interaktion med natur.
- Kroppen reagerer positivt. Allerede efter kort ophold i naturen, vil kroppen reagere: Signalstoffet dopamin, som udløses ved nydelse og påskønnelse samt velværehormonerne oxytocin udløses.
- Forebygger depression. Mennesker, der ofte er ude, er sjældnere deprimerede. Svenske forskere har påvist, at joggere, som løber i naturen, føler sig mere restituerede og mindre anspændte, vrede og deprimerede end folk, som forbrændte det samme antal kalorier i et urbant miljø. Meget typer tillige på, at terapiophold i naturen kan helbrede depressioner og alvorlig stress.
- Helbreder. Forskere fra Pennsylvania, USA, har fundet ud af, at indlagte hospitalspatienter i værelser med udsigt til træer var indlagt i kortere tid, hvade brug for mindre smertestillende medicin og færre negative kommentarer i journalen, sammenlignet med patienter med udsigt til bygninger.
- Bedre hukommelse. Vores evne til at koncentrere os og husk ser ud til at blive forbedret efter ophold i naturen. Grønne omgivelser ser ud til at kunne modvirke demenssygdomme.
- Bedre søvn. Ophold ude får os til at sove bedre. God søvn er en vigtig del af et godt helbred.
- Mindre overvægt. Danskere, som bor tæt ved grønne områder, er markant sjældnere svært overvægtige en mennesker, som har mere end en kilometer til nærmeste grønne plet.
- Knytter bånd mellem mennesker. Forskere ved University of Rochester rapporterer, at eksponering for naturen får folk til at være om tætte relationer med andre mennesker, værdsætte fællesskabet og blive mere gavmilde med penge.
- Øger produktivitet. Virksomheder kan få favn af naturen. At tilbringe mere tid udendørs plejer menneskers ”natur-neuroner” og vores naturlige kreativitet. På arbejdspladser, der er designet med naturen in mente, er medarbejdere mere produktive og har færre sygedage.
- D-vitamin. Ophold udendørs giver os solide doser af livsvigtig D-vitamin.
- Vækker vores sanser. Forskere har for nylig fundet ud af, at mennesker har evnen til at spore ved hjælpe af duft alene og i nogle tilfælde er lige så gode som flagermus til at spor ved hjælp af ekko-lokalisering.
- Spejl dig selv i naturen. Sæt dig for eksempel ved et træ og se dig selv i dets styrke. Eller gå en tur på stranden og se dig selv i havets vildskab, ro eller uendelighed. Når vi opholder os i naturen, ændrer vi ikke kun vores opmærksomhedstilstand til noget mindre energikrævende. Vi bliver også optaget af det, der er rundt om os, og kan spejle os i naturen. Når et vissent træ viser nye skud, kan vi komme til at tænke, ”der er altid håb” eller ”efter vinter kommer vår”. Og overføre denne refleksion til gavn for vores eget liv.
Læs mere om terapi i naturenKilder: Chris MacDonald, Anne Dal Reshauge, Københavns Universitet, BT., Psykologi, Anna Adhemar, psykolog, Richard Louv, amerikansk faglitterær forfatter og journalist. Med bogen ”The Last Child in the woods” introducererde han begrebet ”naturmangel” (Nature Deficit Disorder) og satte gang i en international bevægelse for at få børn og voksne ud i naturen. Richarlouv.com Matthews, Dorothy & Jenks, Susan: ”Can Bacteria Make You Smarter?” American Society for Microbiology, in Science Daily 24/05 2010, Berman Marc, Jonides, John, & Kaplan, Steven: ”The Cognitive Benefits of Interacting with Nature” in Psycological Science 19, no. 12, 2008